Чи відомо вам, що таке «блакитне золото»? Так-так, це ніщо інше, як сир із пліснявою. Саму ж плісняву і називають золотом блакитного кольору.

Нині, багато людей не сприймають благородний сир, як за смаковими якостями, так і за візуальними. Мовляв, пліснява, що у ній може бути доброго? Виправдовують себе поганою славою самого поняття «пліснява». А проте, вони навіть не уявляють, яку цінність, а головне – яку користь, має такий сир. Пліснява якраз благородна, яка, не те що не шкодить, навпаки – вона вбиває всі шкідливі мікроби, які можуть бути в молочних продуктах.

Окрім цього, такий сир – це королівський делікатес. Ще в ХІІ ст. королю Франції Філіпу Августу, приносили дари – сир із пліснявою. Певно недарма його називають «блакитним золотом».

Історія Дор Блю

Сир із благородного пліснявого грибка Penicillium roqueforti – Дор Блю, був вперше зроблений у Німеччині. Понад 20 років поціновувачі сирних делікатесів ласують цим аристократичним видом сиру. Після створення Дор Блю отримав шалену популярність серед європейців, особливо серед справжніх гурманів. А в Україні він являється сиром N1 за кількістю імпорту і займає більш як 38% всього ринку.

Магічна дія сиру з пліснявою

Кажуть, сир із благородною пліснявою впливає на наші творчі здібності та потенціали. Так, Сальвадор Далі, куштуючи сир із пліснявою, побачив у своїй незакінченій частині образ, який далі зобразив у картині «Постійність пам’яті».

Смакові якості

Дехто вважає, що сир Дор Блю настільки смачний і багатий на смаки лише завдяки унікальному  сироварінню,  який потребує великого проміжку часу, для того, аби вистоятися, і не менш великої кількості сировини. Букет смаку створює сама блакитна пліснява. І це очевидно, адже нині часто-густо процес сироваріння не відповідає тим нормам, які було закладено ще первісно німцями. Все спрощується, оптимізується. А смак сиру Дор Блю досі має свій шарм.

Як і з чим їдять Дор Блю?

Нині існує безліч варіантів того, з чим можна їсти сир із пліснявою. Це і виноград, і горіхи, й інші фрукти. Дор Блю додають навіть до соусів, до різотто з білими грибами, піци, гарячих бутербродів. Немає меж людській фантазії та смаковим експериментам. Але все ж сухе вино до сиру Дор Блю – це класика подачі такого вишуканого сиру.

Як відрізнити якість сиру з пліснявою

Якість сиру Дор Блю можна визначити за кількома показниками. Варто звертати увагу на позначки на упакуванні. Якість сирів захищається контролем справжності походження: PDO, або PGI. У Франції – AOC, в Італії, Іспанії – DOC, DOP. Значок гарантує, що сир зроблено на строго визначеній території та за строго визначеними правилами . Адже сир Дор Блю повинен бути зроблений за відповідними стандартами, вже осучасненими. У тому разі, якщо стандарти не відповідають нормам – смак сиру кардинально відрізнятиметься. Відтак, називати його Дор Блю – зась.

Ще один показник – сирна кірка, яка має бути рівною, без білих плям і тріщин. Сир не повинен виділяти жир. У м’яких і молодих сирах кірки немає, тому тут при виборі потрібно орієнтуватися на запах і зовнішній вигляд. Сир не може мати жодних сторонніх неприємних запахів.

Догори