fbpx

“Чим менше у осені сил, тим вона прекрасніша. Ягоди тріскають, просочуються солодкою вологою, і якщо погода прихильна, грона покриваються блідо-зеленим пушком, який осипається від найменшого дотику і який прийнято називати” благородною цвіллю “

Поль де Кассаньяк, книга «Вина Франції», 1920-ті  роки

Гурмани знають, що благородна пліснява використовується для виготовлення сирів, але більшість не підозрює про те, що із винограду з пліснявою виготовляють унікальні вина. Правда, виноградна пліснява – зовсім інша і називається Botrytis Cinerea. А вина, відповідно, носять назву «ботрітізовані».

Історія виробництва вин з ботрітізованого винограду почалася в XVI столітті, в Угорщині. Коли винороби готувалися до збору урожаю, в околиці токайських пагорбів вторглися турки-османи. Місцеві жителі були змушені пропустити збір ягід, ховаючись від ворогів у лісах. Коли ж турки пішли, вони повернулися в свої селища і виявили, що виноград на лозах покрився попелясто-сірою цвіллю і зморщився. Оскільки вино відносилося до продуктів першої необхідності, винороби спробували використати все, що залишилося: зібрали ягоди, відтиснули з них сік і зробили вино. Спробувавши отриманий напій, дивного золотисто-бурштинового кольору, винороби були захоплені його смаковими якостями, які вражали цілою гамою ароматів меду, квітів, абрикоса, мигдалю і фруктів.

Дещо пізніше такі вина стали робити у Франції (XVII століття) і Німеччині (кінець XVIII століття). До теперішнього часу географія виробництва цих вин помітно розширилася: зараз їх роблять в США і Австралії, а також в таких країнах, як Словаччина та Румунія.

«Вино із винограду, ураженого благородною пліснявою» – звучить, м’яко кажучи, не дуже приємно. І дійсно, зовні такий виноград виглядає не апетитно. Слід зауважити, що наявність грибка на ягодах може бути як проблемою, так і радістю для винороба. Залежно від погодних умов, вона викликає не благородну, а так звану сіру плісняву, яка губить урожай. Шляхетна цвіль, навпаки, дає можливість виготовити неймовірне концентроване вино.

Оскільки передбачити погодні умови практично неможливо, виробництво ботрітізованих вин швидше нагадує гру в рулетку: пощастить-не пощастить. При дуже вологій погоді з’являється сіра, а при спочатку вологій і потім сухій – благородна пліснява. Якщо пощастить – вину бути! І якому!

Одні з кращих ботрітізованих вин в світі виготовляються в Німеччині. Компанія Regno представляє Вашій увазі одне із них – Dr.ZenZen Trockenbeerenauslese 1636.

Botrytis не щороку може бути благородним, та не на кожних ягодах. Тому – процес збирання урожаю і відбувається вручну, в кілька етапів. В буквальному розумінні «по одній ягоді». Сусло, яке отримують з ботрітізованого винограду має високий вміст гліцерину та унікальних ароматичних речовин, яких немає в жодному іншому вині. Ботрітіз, поселяючись на шкірці винограду, «виснажує» її і, тим самим, сприяє випаровуванню вологи та підвищенню в ягоді концентрату цукру.

Dr.ZenZen Trockenbeerenauslese 1636 – приголомшливе вино з чудовою кислотністю, яке розкривається неймовірно концентрованим, багатим фруктовим смаком хорошої довжини з яскравими тонами стиглого персика, айви, меду і вкрапленням нюансів дикорослих трав. У чуттєвому букеті переплітаються аромати карамелі, спецій і стиглих фруктів з характерними нотками зародзиненого винограду.

Це вино складе відмінну пару сирам з пліснявою, фуа-гра, солодким десертам і пирогам з фруктовою начинкою. Воно також добре поєднується з пряними стравами з курки, рибою і морепродуктами.

Скуштуйте і відчуйте у Вашому бокалі все найкраще, чим може поділитись виноградне гроно.