fbpx

Мова піде про справжній сирний шедевр – швейцарський Тет де Муан бренду Emmi, офіційним імпортером якого є компанія «Регно Італія УА».  «Голова монаха» – саме так, досить оригінально, перекладається із французької мови назва цього особливого сиру. Він відноситься до категорії елітних швейцарських сирів, які вимагають до себе шанобливого ставлення.

Тет де Муан був «винайдений» багато віків тому в абатстві Bellelay, яке розташоване в північно-західній частині Швейцарії. Спочатку цей сир носив ім’я абатства і використовувався його жителями в якості подарунків, оплати податків, обміну на будь-що – одним словом, він був своєрідним грошовим еквівалентом. Першими його виготовляти почали монахи, а у 18 столітті цим стали займатись місцеві жителі.

Тет де Муан готується із свіжого коров’ячого молока. Обов’язковою умовою має бути те, що молоко для сиру доять виключно у літній період. І, до речі, його забір здійснюється лише від корів, які випасаються на соковитих луках Юрських гір. Жодних харчових домішок, барвників та консервантів при виготовленні сиру використовувати не дозволяється. Для дозрівання голівки сиру витримують на ялинкових дошках в дуже вологих підвалах із температурою 13-14 градусів. Цей процес відбувається протягом 75 днів. Голівки Тет де Муан постійно перевертають та регулярно протирають соляним розчином спеціальних бактеріальних культур.

Тет де Муан відноситься до твердих сирів. Його голівка вкрита темною кіркою, а м’якоть має приємний золотавий колір і відрізняється дуже щільною, однорідною консистенцією. Він відомий на увесь світ своїм незвичним смаком – ніжним та гострим, оксамитовим, солодкавим та пікантним одночасно. У насиченому ароматі домінують пряні ноти, які доповнені легкими квітковими мотивами, і саме це ще більше підкреслює неповторність цього сирного делікатесу.

Дивовижний смак Тет де Муан розкривається лише в тому випадку, якщо його правильно нарізати. Процес нарізання відбувається дуже оригінально. Спеціально для цього був винайдений та запатентований ніж, який зіскоблює м’якоть сиру тонким слоєм, в результаті чого вона утворює красиву стружку, яка дуже схожа на бутончики гвоздик або на гриби лисички. Цей ніж так і називається – жироль (la girolle франц. – лисичка), а створив його швейцарський механік Ніколя Кревуазьє. Для того, щоб стружка була тонкою, красивою і не крихкою, сир, перед нарізанням, потрібно обов’язково охолодити. Чим тонше нарізаний Тет де Муан, тим багатшим та насиченішим буде його смак.

Сирні «лисички» – чудова прикраса святкового столу. Їхня  особливість в тому, що вони можуть бути і єдиною стравою на ньому – ці неймовірні, золотавого кольору, «квіточки» прекрасно підходять у якості вишуканої закуски до хорошого сухого або солодкого вина. Цей сирний шедевр складає відмінну пару і з такими алкогольними напоями як джин, ром та вермут.

В кулінарії «Голову монаха» використовують у складі складних закусок та десертів. Оскільки цей сир подається до столу лише в одному вигляді – вище згаданої стружки – то і застосовують його лише для «оздоблення». Він додається до гарячих та холодних страв, але ніколи з ними не перемішується.

Якщо Ви хочете приємно вразити своїх гостей елітним десертом, то достатньо їм запропонувати «квітку» Тет де Муан у поєднанні із виноградом, горіхами та медом. Ми переконані, що їхньому захвату не буде меж. А горнятко свіжозвареної кави із «лисичкою» Тет де Муан на сніданок із легкістю створить Вам чудовий настрій на увесь день.