fbpx

Пармська шинка – прошутто – це в’ялене м’ясо, найвідоміший італійський делікатес. Попри всі застереження лікарів, щодо небезпечного вживання в’яленого м’яса, італійська шинка не несе шкоди організму людини, адже оброблюється лише сіллю (в переважній більшості морською). Така обробка навпаки насичує м’ясо йодом і робить його більш корисним.

Довга дорога додому

Мало хто знає, що м’ясо прошутто потребує багато часу для того, аби опинитися дома, у вас на тарілці. Вважають, що мінімальний час, за який може приготуватися м’ясо – це 10 місяців. Уявіть! Як справжній витвір смакових традицій, італійське м’ясо вистоюється цілий рік. Та й сам процес вистоювання не із простих.

Перш за все, м’ясо беруть із особливого виду свині, який спеціально вирощують на фермах у Італії. Годують свиней овочами і каштанами. До того ж м’ясо повинно бути виготовлене лише на певній території, інакше такий окіст не може називатися прошуттоПотім же, його засолюють і ставлять під прес. Далі фермер повинен перевіряти стан м’яса, адже воно може і зіпсуватися. Тож, він бере спеціальну голку із кістки, яка добре просочується запахами, і проколює між м’ясом і сальною частиною. Зберігається таке м’ясо в особливих умовах, за певних температури та вологості. Після довгого періоду вистоювання, сіль змивають і очищують.

Пізніше відбірний окіст маркують гербом Пармського герцогства і сертифікацією DOC. А тому сплутати справжнє італійське м’ясо із підробкою неможливо. Гурмани відразу побачать різницю.

Пошутто часто порівнюють із хамоном. За консистенцією і смаковими якостями вони схожі. Але не більше. Хамон – це іспанська шинка. Також засолена, але набагато сухіша і жорсткіша. 

Римські традиції

Цікаво, що прошутто існує ще з часів воєн у Римі. Готують її вже кілька століть поспіль. І лише в Італії. Особливою шинкою вважають пармську, яку роблять у місті Парма. Але є й інші місця в Італії, де вона не менш смачна.

Досі традиції приготування італійського м’яса не змінилися. Тож, любителі прошутто можуть відчути у м’ясі навіть смак старовини, римську войовничість і величність. М’ясо зі смаком Італії…

Зовсім не дивно, що італійці з’їдають протягом року більшу частину всього м’яса, яке вирощують на фермах. Тож у світ потрапляє не так багато окостів. Тому справжнє італійську шинку досить важко знайти в магазинах, навіть спеціалізованих. 

Їдять прошутто теж по-римськи. Якщо ви хочете відчути смак Італії у шматках в’яленого м’яса, то варто його подавати на другий сніданок або на закуску. Адже тільки окремими, обов’язково тоненькими шматками можна насолодитися сповна.

Прошутто: родзинка кулінарії

Куди б ви не додали італійську шинку, вона завжди зберігатиме свій вишуканий смак. Будь-яка страва її збагатить і наситить. Прошутто додають і до звичайних канапе. Таким чином можна повністю розсмакувати італійський делікатес. Не дивно, що і в піцу додають таке м’ясо. Італійське до італійського, як то кажуть.

Кажуть, найкраще смакує прошутто, із динею та інжиром. Так його подавали колись і римляни. А до закуски червоне сухе вино. Обов’язково італійське.