fbpx

Існує два види італійського сиру, що гордо носять назву «пармезан»: Парміджано Реджано (Parmigiano Reggiano) та Грана Падано (Grana Padano). Ці сири дуже схожі за методами виробництва, на вигляд, та й на смак далеко не кожен зможе їх відрізнити. Проте, все ж існують відмінності, які роблять кожен із них унікальним.

Регіон виробництва

Назви Грана Падано та Парміджано Реджано захищені законом Італії. Це означає, що тільки виробники окремих регіонів, які цілком дотримуються норм і правил виготовлення, мають право продукувати сири із такими назвами та маркувати їх знаком якості DOP (Denominazione di Origine Protetta).

  • Парміджано виготовляють в регіоні Емілія-Романья (Парма, Реджо-Емілія, Модена), а також в провінціях Болонья та Мантуя;
  • Грана Падано – Емілія-Романія, Венето, Трентіно-Альто-Адідже, П’ємонт та Ломбардія.

Виробник із жодного іншого регіону не має права навіть і близько вказувати, що його сир «схожий», «виготовлений аналогічно» чи за таким же «зразком», як Парміджано або Грана Падано. До речі, більш популярну у наших краях назву «пармезан» для Парміджано вигадали французи.

Смак

Ці два сири, як правило, використовуються в тертому вигляді. Грана Падано володіє більш маслянистим смаком, а Парміджано Реджано – більш гострим.

Харчування корів, з молока яких робляться ці сири

  • Раціон корів, молоко яких використовується для виробництва пармезану, строго регламентується. Їх годують лише сіном із лугової трави. Саме це обмеження, накладене на харчування корів, робить Парміджано більш дорогим.
  • Корови, молоко яких використовують для виготовлення сиру Грана Падано, харчуються травою, силосом або зерном.

Час дозрівання

Витримка сиру Грана Падано коливається в межах від 9 до 24 місяців, а пармезану від 12 до 36 місяців. 

Ренін

Фермент ренін, який міститься в сирі, у Грана Падано може бути як тваринного, так і рослинного чи бактеріального походження.  Для пармезану використовують виключно тваринний ренін.

Текстура

«Тіло» Парміджано Реджано тверде, його неможливо нарізати (тільки колоти на шматки). Грана Падано ж володіє більш податливою текстурою. 

Поєднання з напоями

З сиром Грана Падано прекрасно гармоніює біле фруктове вино, червоне Ламбруско, ароматне Бароло, десертні та шампанські вина. Також цей сир складе чудовий дует із пивом Пільзнер, Бок та Доппельбок.

До слова, компанія «Регно Італія УА», яка є офіційним імпортером сиру Грана Падано від італійського бренду Леоне, радить скуштувати цей делікатес із вишуканим червоним вином Тосо «Бароло» DOCG або із ігристими Тосо «Асті» чи Тосо «Глясе»А ще ми переконані, що ігристі напівсолодкі вина від бренду Donelli (які також представлені серед алкогольних позицій нашого власного імпорту) складуть гідну пару цьому сирному шедевру.

Із Парміджано чудово поєднуються вина Сипуманте Брют, Коллі ді Парма Мальвазія та сухі ігристі вина. Ідеальною парою також стане Траппістське пиво та Данкельвейзен.

Серед широкого асортименту алкогольних позицій нашого власного імпорту є вина, що гідно доповнять і сир Парміджано Реджано. Впевнені, що поєднання пармезану із ароматними Тосо «Просекко Міллезімато» DOC або Тосо «Просекко Спуманте Екстра Драй» DOC не залишать байдужим жодного гурмана.

Поєднання із їжею

  • Грана Падано «вимагає» в пару горіхи, груші, ківі, каштановий мед, виноград, цукіні або мандаринове варення.
  • Із Парміджано Реджано ідеально поєднуються свіжі яблука, персики, інжир, ківі, грецькі горіхи або виноград.