fbpx

Відмовити собі у маскарпоне поціновувачі італійської кухні та справжні гурмани неспроможні. Найніжніший вершковий сир з Італії – маскарпоне – один з головних інгредієнтів для тірамісу. Також його використовують у приготуванні й інших десертів, від чізкейків і до тістечок.

По факту та за рецептурою, – це не зовсім сир, а вершки, збиті з винною кислотою, лимонним соком або винним оцтом. Зазвичай, маскарпоне готують з коров’ячого молока, але найсмачніший виготовляють з молока буйволиць. За смаком маскарпоне ставлять у порівняння до сметани – настільки у цього продукту ніжний смак та м’яка консистенція. Італійці, до речі, називають цей сир  «смак раю на землі».

Ви не повірите, але цей калорійний продукт лікарі рекомендують їсти після переломів. Складники сиру маскарпоне допомагають швидше загоїтись рані. А ще завдяки амінокислотам триптофан рекомендують людям, у яких безсоння, часті стреси чи депресії. Італійський сир також допомагає імунітету боротися із важкими захворювання, навіть такими як рак.

А виготовляти сир маскарпоне вперше почали наприкінці 16 століття неподалік від Мілану. Точне походження назви маскарпоне невідоме, проте є декілька варіантів: 

  • Від слова “mascarpa” – молочний продукт, виготовлений з сиворотки страккіно;
  • Від слова “mascarpia” – означає “рікотта” на місцевому діалекті;
  • За думкою кулінарного експерта та журналіста Джіанні Брера, цей сир почали виробляти на сімейній фермі “Cascina Mascherpa”, тому доцільніше називати “mascherpone”. 

У країнах СНД маскарпоне сприймається, поки що, як інгредієнт для десертів та легких закусок, проте італійці використовують його також для приготування деяких других страв і супів. Маскарпоне змішують з анчоусами, гірчицею, травами та отримують спред, який намащують на хліб або грінки. Додаючи цукор або якийсь інший підсолоджувач (мед/цукрова пудра), маскарпоне перетворюють на крем для булочок або пісочних коржів. Аналогом до морозива з фруктами можна використовувати маскарпоне з фруктами. Досить популярним є поєднання маскарпоне з грушею у вині. Приготування пасти, поленти або різотто теж не обходиться без маскарпоне. Його додають замість масла або у вигляді соусу.

Окрім приємного смаку, маскарпоне має ще корисну перевагу – концентрація вітамінів, які зберігаються при високій температурі. За набором корисних речовин 100 грамів маскарпоне дорівнюють півтори літри молока. До речі, цей вид сиру також добре зберігається. Завдяки своїй кремоподібній структурі та смаку маскарпоне неможливо нічим замініти. Як каже нормандська мудрість: «Тільки дурники – не гурмани».

Не бійтеся експерементувати та поєднувати непоєднуване. Тіште себе та свої смакові рецептори відмінним маскарпоне!