fbpx

Стілтон – один із найвідоміших англійських сирів, цей факт навряд чи викличе сумніви. Років двісті тому його навіть називали королем англійських сирів… До слова, це делікатес, унікальні смакові та ароматичні властивості якого не залишили байдужими навіть парфумерів… Вони довго намагались створити парфум із ароматом цього сиру і, врешті решт, їм таки це вдалось…Тепер у Об’єднаному Королівстві можна дозволити  собі придбати такий «ароматний» подарунок…

Давайте познайомимось із цим сирним шедевром ближче… Стосовно його виникнення та походження завжди виникало багато суперечок. З 19 століття і донедавна вважалось, що Стілтон ніколи не виготовляли в однойменному селищі в графстві Кембріджшир, а свою назву він отримав тому, що в Стілтоні його вперше почали продавати. Але зараз у істориків вже є докази того, що цей сир там таки виробляли в кінці 17 – на початку 18 століття. Його рецепт знайшли опублікованим у місцевій пресі у 1723 році.

Станом на сьогодні, виробники цього сиру вважають, що не було якоїсь однієї людини, яка винайшла рецепт того Стілтона, що ми знаємо зараз. Він пройшов багато в чому загадковий для нас шлях еволюції від твердого, вареного в сироватці пресованого сиру до напівм’якого, вершкового, з прожилками блакитної плісняви.

Сьогодні тільки п’яти сироробним заводам, розташованим в графствах Дербішир, Ноттінгемшир і Лейчестершир дозволено виготовляти блакитний і білий (тобто, без цвілі) Стілтон. Технологія виготовлення цього делікатесу дуже строга. Визрівання сиру, який може стати Стілтоном, триває 9 тижнів. Після цього експерт-дегустатор оглядає кожну голівку, бере з неї пробу і – якщо все його влаштовує – це буде блакитний Стілтон, якщо ні – то просто сир із блакитною пліснявою. Різницю між ними не кожен помітить, але на репутації Стілтона не повинно бути ні плямочки.

Якщо говорити про гастрономічні властивості цього делікатесу, то у Стілтона менш агресивний та солений смак, ніж у багатьох інших блакитних сирів. Якщо Ви плануєте Стілтон зробити інгредієнтом сирної тарілки, то його потрібно дістати з холодильника за дві години до цього і потримати при кімнатній температурі. Цей сир добре заморожується – якщо його нарізати зручними порціями, загорнути в харчову плівку або фольгу, то можна зберігати в морозилці до трьох місяців. Стілтон добре кришиться і в такому вигляді ідеально доповнює салати, супи і соуси. За англійською традицією цей сир подають до столу зі свіжим хлібом або печивом. Варто відзначити, що, поряд зі святковим англійським кексом і пудингом, він вважається неодмінним атрибутом Різдва.

Чим «запивати» Стілтон? Хороше запитання, але це саме той випадок, коли про смаки сперечаються. Лише Вам вирішувати, буде це потужне червоне або солодке десертне вино, сортів гевюрцтрамінер чи мускат, приторний темний херес, або ароматний портвейн.

Компанія «Регно Італія УА» є офіційним імпортером благородного сиру Стілтон із блакитною пліснявою від бренду Lye Cross Farm. Скуштувавши цей делікатес, Ви вкотре переконаєтесь, що ми обираємо для Вас лише найдостойніших представників сирної індустрії, в яких не можливо не закохатись.

До речі, англійська приказка 19 століття говорить – «Пийте келих Елю і їжте ложку Стілтона щодня і Ви доживете до старості». Науково цей рецепт довголіття не доведений, але, як кажуть в іншій приказці, – «Диму без вогню не буває».