fbpx

Погодьтесь, що слово «кава» безпомилково та однозначно асоціюється із ароматним тонізуючим напоєм, без якого не прокидається більшість жителів земної кулі. Тому, застосовувати його для назви алкогольного напою для нас, меншою мірою, дивно. Але дарма…

Компанія «Регно Італія УА» цього тижня починає знайомити Вас із «кавою» (Cava) – ігристою гордістю Іспанії. Cava – алкогольний напій, який заслужено вважається одним із кращих ігристих вин у світі, та часто перевершує навіть ігристе вино із французького регіону Шампань, тобто шампанське.

Як же виникла Cava? Якось молодий дон Хосе Равентос, власник виноробного заводу Codorniu, відправився подорожувати по Європі. Відвідавши провінцію Шампань, винороб так захопився оригінальним смаком ігристого вина, що вирішив в точності відтворити шампанське у себе вдома, в Іспанії. Задумка вдалася лише частково: на батьківщині Хосе не росли необхідні за рецептом сорти винограду Піно Нуар, Піно Меньє і Шардоне. Легенда свідчить, що підприємливий господар просто взяв три перші, які підвернулись під руку, сорти, і комбінація виявилася настільки вдалою, що до цих пір вважається еталонною. Як би там не було, в 1872 році в Каталонії була випущена перша пляшка cava, а сировиною для неї послужив виноград сортів Макабео, Шарелло і Парельяда.

Спочатку іспанські виробники строго дотримувались французької технології виробництва, але з часом зрозуміли, що одне «шампанське» у світі вже існує, а іншого не буде – та й не потрібно. Аніж займатись «плагіатом», краще створити щось нове. Особливо, якщо це нове має всі «задатки» для того, щоб перевершити уже існуюче…Саме так поступово дійшли до нової, абсолютно автентичної, технології виробництва…

До слова, протягом минулого року з Іспанії на експорт було продано понад 160 мільйонів пляшок Cava. Саме це зробило її ігристим вином, яке найчастіше та найбільше в світі експортується. Головна причина такого приголомшливого успіху – ідеальне поєднання ціни та якості, особливо в порівнянні із головним конкурентом – шампанським. Пляшка шампанського коштує в середньому в 3-5 разів дорожче, ніж пляшка Cava, аналогічної якості.

Якщо продовжувати тему відмінностей між cava та шампанським, то варто ще додати, що Cava – напій більш сухий та менш солодкий, порівняно із ігристим із Франції. В найкращі зразки Cava зовсім не додають цукру, оскільки в цьому просто немає необхідності.

Іспанці п’ють Cava завжди. Цей напій не є святковим та пафосним, він повсякденний – але хто, як не іспанці вміють створювати свято навіть із буденності? Для іспанського ігристого вина не потрібен привід чи настрій, Cava сама створює настрій.