fbpx

Як і обіцяли, продовжуємо цього тижня знайомити Вас із ігристою гордістю Іспанії – напоєм Cava.

Компанія «Регно Італія УА» є офіційним імпортером в Україну вишуканої іспанської Cava Villa Clara. Тому, пропонуємо розглянути процес виробництва цього чудового ігристого напою саме на прикладі цих вин.

Отже:

Етап 1: Все починається із збору врожаю. Виноград, з якого виробляється Villa Clara росте в горах, на висоті від 200 до 450 метрів над рівнем моря. Для її виробництва використовують не менше трьох сортів винограду, найпопулярнішими з яких є, як вже зазначалось вище, Макабео (дарує готовому напою тонкий фруктовий аромат та свіжість), Парельяда (насичує квітковими нюансами) та Шарелло (вносить оригінальну кислинку). Збір врожаю відбувається вручну та триває з кінця серпня до кінця жовтня.

Етап 2: Зібраний виноград постачається на завод. Свіжий вичавлений виноградний сік заливають у ємності, в яких він проходить первинну ферментацію (бродіння). Далі соки змішуються в певних пропорціях, які тримаються в строгій таємниці.

Етап 3: Вино розливають у пляшки та додають дріжджі. Тепер воно проходитиме другу стадію ферментації. До речі, пляшки з Cava зберігаються у холодних підвалах не менше 9 місяців.

Етап 4: Далі починається процес із назвою «ремюаж» – пляшки повертають навколо своєї осі і поступово змінюють їхнє положення із горизонтального у вертикальне, дном догори. Таке положення дозволяє дріжджовому осаду зібратись біля горла пляшки.

Етап 5: Наступний процес носить назву «дегоржаж» – заморожування горла пляшки з метою усунення дріжджового осаду. Спеціальне обладнання на кілька секунд опускає горло пляшки у контейнер із концентрованим розчином солі, охолодженим до мінус 20 градусів. Горло пляшки замерзає, осад перетворюється на кубик льоду та «вискакує» під впливом тиску. Очищене вино закорковують і знову ховають в підвал, де йому належить «доходити» до кондиції ще кілька місяців.

І «вуаля» – Villa Clara готова дарувати Вам райську ігристу насолоду.

Cava бренду Villa Clara – досить «складні» ігристі вина, які здатні заплутати навіть гурмана із стажем. На перший погляд – вина цього бренду свіжі та чисті. Коли підносиш бокал та вдихаєш аромат, відчуваєш, зазвичай, ванільні ноти, квіти або фрукти. Але вже за кілька хвилин ці вина «розкриваються» та проявляють себе в бокалі зовсім інакше: відчуваються мигдальні ноти, а в деяких винах цього бренду навіть нюанси свіжої випічки.

В той же час, Cava бренду Villa Clara – демократичні напої, на відміну від шампанського. Тому закуски до них не повинні бути занадто складними. Вони ідеально доповнять десерти, фрукти, легкі салати, молоді та витримані сири, морепродукти та страви із білого м’яса. До прикладу, самі ж іспанці п’ють цю Cava найчастіше із хлібцями, підсмаженими на грилі, збризнутими оливковою олією та прикрашеними скибками помідора.

Варто ще додати,  що Cava бренду Villa Clara перед подачею варто охолодити до температури 5-8 градусів. Насолоджуватись нею оптимально із бокалів форми «фужер» або «тюльпан».

Компанія «Регно Італія УА», до речі, радить не лише пити, а й спостерігати за Cava. Гра її бульбашок заворожує та дарує справжню насолоду.