fbpx
Розмова еклюзивно для сайту allretail.ua

Історія легендарної німецької компанії Käserei Champignon розпочалася понад 100 років тому. Тоді талановитий сировар Джуліус Гіршле винайшов рецепт нового виду камамберу із неймовірним ароматом свіжих грибів. Звідси й походить друга частина назви бренду – Champignon. З часом невеликий молочний завод переріс в успішний великий бізнес. А у 1961 році компанію купила родина Хофмайстер, яка володіє та управляє нею дотепер.

Сьогодні компанія імпортує свої унікальні сири у більш ніж 55 країн світу. Серед її продуктів – офіційно визнаний найкращий у світі сир з блакитною пліснявою Grand Noir та улюбленець українців – сир з блакитною пліснявою Dorblu Classic.

Офіційний імпортер молочних продуктів і спеціалітетів Käserei Champignon в Україну – компанія Regno.

Експорт-менеджер Käserei Champignon Герберт Мюллер розповів у чому секрет успіху компанії, якими новинками планують дивувати українських гурманів у найближчому часі та про гастрономічні сирні вподобання мешканців різних країн.

Герберт Мюллер

Як зараз виглядає компанія Käserei Champignon?

— Käserei Champignon має 5 заводів по всій Німеччині, три розташовано в Баварії, два – у Саксонії. У компанії працює близько тисячі осіб. Головний офіс розташований у південній Баварії, ближче до кордону з Австрією. У штаті – 140 осіб. Ми експортуємо свої сири у більш ніж 55 країн світу – їх із задоволенням купують та їдять в Європі, США, Японії, Австралії та Китаї.

Чи відчуваєте різницю у смакових вподобаннях залежно від країни?

— Так, залежно від культури харчування, смаки людей дуже відрізняються. Улюбленець німців – сир Cambozola. Українці найбільше люблять Dorblu. Загалом за результатами продажів – він номер один сир з блакитною пліснявою у вашій країні. Наприкінці 2021-го будемо святкувати 30 років з початку появи наших сирів на українському ринку. Тож не дивно, що Dorblu став в українців синонімом блакитного сиру.

Якими новинками компанія планує дивувати світ та українців зокрема?

— Цього року українці зможуть спробувати нашу новинку – сир для гриля. Він чудово підійде для проведення літнього часу у компанії, для барбекю на вулиці. Він неймовірно популярний в інших країнах, сподіваюся, що в Україні також стане хітом. Наступного року плануємо виготовляти спеціальний сир для духової шафи. Після запікання він стане м’яким і тягучим, а зовні залишатиметься злегка хрустким.

Чи вплинула коронавірусна криза на діяльність компанії? 

— Нагадаю, що нашій компанії понад сто років. Вона пережила дві світові війни. Звісно, пандемія вплинула на життя кожного з нас. Ресторани та кав’ярні були закриті протягом тривалого часу. Однак основні наші продажі – це ритейл. Попри локдаун, люди купували харчові продукти додому. Тому у 2020 році ми не зазнали втрат. Можна навіть сказати, що це був хороший рік для компанії. Результат продажів в Україні це також підтверджує.

У компанії великий вибір сирів з пліснявою – є різних кольорів. Як вона вирощується? І якому виду надають перевагу споживачі?

— Рецептура, звичайно, не розголошується на загал. Це комерційна таємниця. До прикладу, те, який вид культури використовують у приготуванні Cambozola, знають лише кілька осіб у компанії. Для того ж, щоб виростити блакитну плісняву, потрібне повітря. Ми буквально обколюємо голками сир із боків відкриваємо канали, в які може потрапити повітря. Таким чином у них росте блакитна пліснява. У деяких сирах ми поєднуємо блакитну та білу плісняву. Останню вирощують лише назовні продукту, вона ніколи не росте всередині.

Власне у Cambozola поєднуються ці дві плісняви, тому вона має м’який смак. Ми її навіть називаємо блакитним сиром для початківців. Бо здебільшого це як з вином, люди починають з солодких, а з часом все ж переходять до сухих. Так і з блакитним сиром – для багатьох він з перших спроб здається занадто “сильним”, занадто солоним, а потім звикають. Тож ми маємо три смакових категорії різного рівня: Cambozola (з м’яким смаком), Montagnolo (з більш вираженим смаком), Grand Noir та Dorblu – сири для справжніх гурманів. До речі, Grand Noir – мій улюблений сир і офіційно визнаний найкращий блакитний сир у світі.

Німеччина – один зі світових лідерів серед експортерів сиру. У чому ж секрет німецьких виробників?

— Це правда, Німеччина – лідер світового сирного ринку. Але зазначу, що не у всіх регіонах Німеччини можна виготовляти унікальні сири, на яких ми спеціалізуємося. Адже для виробництва таких сирів необхідно мати відповідне молоко. Завжди повторюю: якісний сир починається з якісного молока. Місцевість, де розташована наша компанія, вважається найкращим місцем для отримання коров’ячого молока в Німеччині. В регіоні Алльгой та Баварії працюють ферми, які дають виняткової якості молоко. Лише з нього можна виготовити наші унікальні сири. В інших частинах Німеччини можливо виготовляти лише стандартні сири, як гауду чи едем.

Фермери, з якими ми працюємо вже багато років, знають, яке саме молоко ми потребуємо, як потрібно для цього годувати корів. Баварія є частиною Альп, як і Швейцарія, Франція та Австрія. Тож у цих країнах теж є регіони, у яких можливо виготовляти унікальні сири. Але лідером серед виробництва блакитного сиру найвищої якості залишається саме Німеччина.