fbpx
Відомо, що шампанське – еталон в світі ігристого вина. Кожен знає, що виробництво даного напою може відбуватись лише у французькому регіоні Шампань і ціна за даний продукт, м’яко кажучи, не бюджетна. Але, для більшості гурманів, є справжнім шоком те, що італійський виробник Toso зумів створити справжнє шампанське (без жодних відмінностей від оригіналу) – Toso Bertolotto Brut. Є лише одна різниця – «шампанським» воно, із відомих причин, називатись не може. І ціна значно демократичніша.

Toso Bertolotto Brut – дійсно унікальне ігристе вино. Виготовлене в Італії, в регіоні П’ємонт.

П’ємонт розташований біля підніжжя Альп. Власне, назва «Piemonte» і перекладається буквально як «підніжжя гори». Альпи оточують його з півночі і з заходу, відокремлюючи від французької території – Провансу. Гори зіграли величезну роль в історії регіону. Вони багато в чому визначили його сприятливий для виноробства клімат, не цілком характерний для Італії: зими тут досить холодні, з рясними снігопадами, навесні трапляються дощі і град, а літо сухе і спекотне. Тепло тут, як правило, і восени, в період збору врожаю. Слід зазначити, що в цей час більша частина П’ємонту покривається густими туманами. Ґрунти в П’ємонті різноманітні – вапняки, піски, глина. У сукупності з особливостями місцевого клімату і рельєфу вони створюють прекрасні умови для народження настільки різноманітних вин.

Проте, Bertolotto, хоч і виготовлене в П’ємонті, дуже особливе та не характерне для цього регіону, і для всієї Італії, вино. Його виготовляють із властивих, для французького регіону Шампань, сортів винограду – із Шардоне та Піно Нуар – за класичним методом «шампенуа».
Суть цього методу:
Етап 1: Спершу – збір врожаю. Він відбувається вручну, починається в кінці серпня та триває до кінця жовтня. Для виробництва використовують сорти винограду Шардоне та Піно Нуар – характерні для шампанського.

Етап 2: Зібраний виноград постачається на завод. Свіжий вичавлений виноградний сік заливають у ємності, в яких він проходить первинну ферментацію (бродіння). Далі соки змішуються в певних пропорціях, які тримаються у суворій таємниці.

Етап 3: Вино розливають у пляшки та додають дріжджі. Тепер воно проходитиме другу стадію ферментації.

Етап 4: Далі починається процес із назвою «ремюаж» – пляшки повертають навколо своєї осі і поступово змінюють їхнє положення із горизонтального у вертикальне, дном догори. Таке положення дозволяє дріжджовому осаду зібратись біля горла пляшки.

Етап 5: Наступний процес носить назву «дегоржаж» – заморожування горла пляшки з метою усунення дріжджового осаду. Спеціальне обладнання на кілька секунд опускає горло пляшки у контейнер із концентрованим розчином солі, охолодженим до мінус 20 градусів. Горло пляшки замерзає, осад перетворюється на кубик льоду та «вискакує» під впливом тиску. Одна із таємниць Bertolotto – воно повинно досягти зрілості. Коли ассамбльоване вино розлите по пляшках, його відправляють в прохолодні та тихі підвали і витримують на осаді не менше 6 років. Ігристе надходить в продаж тільки тоді, коли воно починає демонструвати чудовий баланс свіжості і повноти.

Результат – вино з по-справжньому унікальними органолептичними якостями. Його колір – приємний золотисто-жовтий. Складний аромат наповнений відтінками мигдалю, тонами висушених квітів і фінішними відтінками свіжої випічки. Смак інтенсивний, але елегантний, з відтінками стиглих фруктів і сухофруктів, привабливим пряним присмаком з легкими ванільними нюансами.

Ігристе вражає своєю кремовою консистенцією, освіжаючим багатим смаком і витонченим ароматом. Тому воно – відмінний аперитив. Прекрасно поєднується з морепродуктами, зі смаженим морським окунем з анісом і лимоном, різотто, камбалою “а-ля Планше”, куркою, тушкованою телятиною, білою ковбасою з фуа-гра, блакитними сирами.

Спробуйте та закохайтеся)