fbpx
Нещодавно асортиментний ряд імпорту Регно поповнився дійсно унікальним німецьким вином –  Dr.Zenzen Eiswein. Це – «крижане вино». Такий напій – один із найсолодших подарунків природи, найскладніших і найбільш трудомістких «творів» в історії виноробства…

Історія виникнення

1794 рік виявися особливо холодним. Винороби німецької Франконії були змушені робити вино з замерзлих ягід, які ледве вдалось зібрати. Вино цього року врожаю виявилося з неймовірно високим вмістом цукру і володіло розкішним букетом. Через якийсь час подібна практика набула поширення в німецькому виноробстві. До середини 1800-х років регіон Рейнгау вже був всесвітньо відомий як виробник вина, яке німці називали «eiswein».

Технологія виробництва

Секрет Айсвайн криється в тому, що його виготовляють із заморожених ягід, зібраних при температурі повітря, в середньому -7°С. Багато «поколінь» пресів гинули в спробах отримати концентрований сік з холодних і твердих, як мармур, ягід винограду. Через неймовірно високу солодкість соку (32-46°Bx за шкалою Брикса), суслу потрібно мінімум 3-6 місяців для повільного бродіння. Результат вражає – «крижане» вино міцністю близько 10% і вмістом залишкового цукру 160-220 г/л.

Для Айсвайну використовують ті сорти винограду, які добре проявляють себе в холодному кліматі: Гевюрцтрамінер, Рислінг, Піно Блан, Кабарне Фран, Мерло. На виробництво 1 літра крижаного вина йде в 4-5 разів більше винограду, ніж на звичайне сухе.

Згідно законодавства країн, які виготовляють Eiswein – Німеччини, Австрії, Канади та США – лише вино із ягід, які дійсно самостійно замерзли на лозі може називатись «eiswein». Якщо ж виноград заморожують будь-якими іншими маніпуляціями, то таке вино може називатись «iced wine» або просто десертне.

Dr.Zenzen Eiswein – вино насиченого золотистого кольору. Домінуючими в ароматі є відтінки манго і апельсина. Їх підтримують ноти меду, груші, абрикоса, горіхів і айви. Багатий фруктовий смак має вершкову текстуру і чудову кислотність. Карамельно-медові нотки роблять його гладким і приємним для пиття. У довгому післясмаку відчутні нюанси обсмажених горіхів. Вино чудово поєднується з сирами з блакитною пліснявою, фуа-гра, солодкими десертами і пирогами з фруктовою начинкою. Воно ідеально доповнить і пряні страви з курки, риби та морепродуктів.

Одного разу спробувавши даний шедевр, вже неможливо говорити про нього, не знімаючи капелюха.