fbpx
Прийнято вважати, що натуральний корок – запорука якості вина і, чим він добротніший, тим краще вино. А вино, закорковане гвинтовою пробкою (screw cap), апріорі не сприймається серйозно. Чи правильно це? Про що дійсно говорить корок «на закрутку» і в яких випадках його використання, виправдано? У чому переваги і недоліки різних пробок? Пропонуємо розібратись.

Заради справедливості, варто сказати, що натуральний корок – це, в першу чергу, данина традиції, красивому ритуалу відкорковування вина штопором. А гвинтовий корок – сучасне рішення, альтернатива, яка володіє беззаперечними перевагами та жодним чином не впливає на якість чи престиж вина.

По-перше, корковий дуб, з якого виготовляють пробки – це природний ресурс, а, відповідно, – вичерпний.

По-друге, корок – матеріал «живий», він дихає і легко вбирає в себе, а потім «віддає» вину, різного роду сторонні аромати. Крізь гвинтовий корок жодні запахи не проникнуть. «Вину потрібно дихати», – скажете Ви і будете абсолютно праві. Але того повітря, яке є в пляшці цілком вистачить на тривалий період.

Ще однією перевагою вина «на закрутку» є те, що його можна зберігати у вертикальному положенні, що, до речі, дуже зручно.

По-третє, ні висока якість вина, ні його ціна, ні довжина натурального корку, не гарантують того, що дане вино «здорове». Згідно статистичних даних, близько 5% усього вина світу, закоркованого пробкою, має суттєвий дефект – «коркову хворобу», яку спричиняє ТХА – трихлоранізол. Вона може зіпсувати навіть найкраще вино, «нагородивши» його запахом плісняви, затхлості та ацетону. До речі, саме через ймовірність такого «сюрпризу» сомельє в ресторанах спершу самі куштують вино. Тому, немає натурального корка – немає проблеми.

І, погодьтесь, куди простіше, недопивши пляшку вина за вечерею, просто закрутити його, аніж заштовхувати в нього натуральну пробку.
Тому, корок «на закрутку» – це варіант, прекрасний у всіх відношеннях. Так, «дихає» вино значно менше, але, зате, залишається тривалий час свіжим. Навіть триваліший, ніж із натуральним.

Закорковувати вина гвинтовим корком почали не так давно, трохи більше 10-ти років тому. Тому, даних по тривалій витримці серйозних вин, закоркованих таким методом, поки небагато. Але, якісні солідні вина, скажімо, п’ятирічної витримки «поводяться» більш ніж достойно.

Особливо популярний screw cap в Австралії та Новій Зеландії, де виноробство – індустрія молода та експериментальна. Там не бояться таким чином закорковувати навіть дуже дорогі вина. Хоча, і в Європі не так давно почали «приглядатись» до гвинтового корка. Різниця в тому, що європейці вважають за краще використовувати screw cap для білих вин, де головне завдання – зберегти легкість та свіжість якомога довше. А в Новому Світі не бояться використовувати її і для червоних вин.

Тому, Regno однозначно наполягає, що не потрібно боятись «закруток», тим більше, з кожним роком їх на полицях маркетів, все рівно, стає все більше. Чудових Вам вин, незалежно від типу корку.