fbpx

У неділю, 14 листопада Україна відзначає особливо п’янке свято — День виноградаря і винороба. Дата ще зовсім молода, лише минулого року Президент України запровадив відзначення цього свята щорічно у другу неділю листопада. Галузь виноградарства в нашій країні налічує тисячі працівників, які завдяки своїй відданості та професіоналізму плекають українське виноробство, наповнюють ринок якісною продукцією, а келихи українців вишуканими винами. Віримо, що нове свято стане для українських виробників одним зі стимулів розвиватися і гідно представляти нашу країну на міжнародному рівні. Ми бажаємо вітчизняним виноробам та виноградарям гарних врожаїв, теплої погоди та високого попиту на їх продукцію!

Відзначити свято радимо з келихом в руках. А команда Regno, напередодні Дня виноградаря і винороба, підготувала 6 цікавих і потрібних фактів про вино, які ви повинні знати, перш ніж відкоркуєте пляшку. 

Зберігайте правильно. Закупорені пляшки з вином слід зберігати в горизонтальному положенні. Експерти кажуть, що так пробка буде весь час змочена рідиною і не зможе розсохнутися. В іншому випадку в пляшку через тріщини в пробці потрапить кисень, і вино почне окислюватися. До речі, кухня і холодильник вважаються найгіршими місцями для зберігання вина, через те, що цей напій не любить занадто високих і низьких температур. Зберігати вино слід в темному прохолодному місці.

А якого кольору вино? Думаєте, що біле вино виготовляють зі світлих сортів винограду, а червоне — з темних. Аж ніяк! Насправді колір вина “диктує”  шкірка, і біле вино також може бути виготовлене з темних сортів винограду: для цього досить просто позбутися від шкірки.

Винний етикет. Згідно з правилами етикету, тримати келих з вином слід виключно за ніжку, щоб не нагрівати напій долонею і тим самим не псувати його смакові якості. Правильно буде подавати вино в келихах з вигнутими краями, тому що вони сприяють утриманню аромату в місткості. Також вважається, що скло і обвід повинні бути максимально тонкими. І якщо ми вже заговорили про обізнаність, то у свій винний словник, крім “сомельє” (він відповідає за придбання, зберігання та надання клієнтам кращих вин.) запишіть нове слово — енолог, фахівець з виготовлення вин, оцінки ґрунту, води і самого напою.

Профілактика хвороб. У 2014 році вчені з’ясували, що помірне споживання вина допомагає підтримувати довгу та ефективну роботу мозку, а також суттєво зменшує ризик розвитку інсульту, інфаркту і серцево-судинних захворювань. А саме червоне вино запобігає таким захворюванням, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона. 

Куштували крижане вино? Так, у світі існує крижане вино і називається воно так не через свій агрегатний стан. «Крижаним» називають тип десертного вина, яке виготовляється з винограду, замороженого на лозі. По-справжньому якісним виноградом для крижаного вина вважається тільки той, який був заморожений природним шляхом і не піддавався термічній обробці. 

Най-, най-, най-. Херес-де-ла-Фронтера — міцне іспанське вино врожаю 1775 року, який є найстарішим європейським вином світу в колекції «Масандра». 5 останніх пляшок, які залишилися, зараз зберігаються в музеї в Криму. А найдорожчою проданою пляшкою вина вважається Château Cheval Blanc врожаю 1947-го року. Вино продали на аукціоні в Женеві за $ 304 375 невідомому прихильнику напою. І наостанок: найбільш популярним сортом білого винного винограду є шардоне, і тому одне з найпопулярніших білих вин виготовляють саме з нього.