fbpx

Не тривале зберігання вина організувати досить легко. Достатньо знайти для нього прохолодне тихе місце та цілком ізолювати від світла. Проте, якщо Ви плануєте витримувати вино протягом довгого часу, то таки доведеться попіклуватись про створення для цього оптимальних умов.

Існує кілька ключових правил, дотримання яких може значно вплинути на термін зберігання цього благородного напою.

Тримайте вино в темряві

Особливо бережіть його від потрапляння прямих сонячних променів та люмінесцентних світильників. Пляшки із темного скла краще захищені, більшість із них мають ультрафіолетові фільтри. Проте, певну кількість світла вони все ж таки пропускають.

Підтримуйте прохолодну температуру

Оптимальною для зберігання вина вважається температура 10–12 °C, а для міцних десертних вин – 14–16°С. При більш високій температурі вино почне занадто швидко дозрівати та не встигне розкрити свої найкращі якості. При занадто низькій температурі навпаки, процес дозрівання значно сповільниться. І ще один нюанс: температура в приміщенні із вином повинна бути сталою. ЇЇ  різкі коливання можуть суттєво нашкодити цьому напою.

Забезпечте оптимальну вологість та вентиляцію

При зберіганні вина вологість повинна становити 65 – 85%. Це збереже корок від висихання, що зведе до мінімуму випаровування та не дасть кисню проникнути в пляшку. Проте, слід пам’ятати, що занадто висока вологість спровокує появу плісняви. Не забувайте також, що вино «дихає», тому не зберігайте поруч те, що має сильно виражений аромат. Ще одним важливим нюансом є обов’язкова наявність хорошої вентиляції у приміщенні.

Зберігайте вино у цілковитому спокої

Воно не повинно піддаватись коливанням, ударам чи вібраціям. Все перелічене значно пришвидшує швидкість хімічного розпаду. Пляшку потрібно зберігати у горизонтальному положенні. Саме так корок від вина постійно контактує з напоєм. Це зберігає його вологим та не дозволяє кисню потрапляти в пляшку.

Все вище перераховане стосується закоркованих пляшок. А що ж до відкоркованого вина?

Зберігати відкорковану пляшку можна недовго. Причиною є процес окислення. У переважній більшості випадків вино, після відкриття пляшки, має наступні терміни:

  • Ігристі вина можуть зберігатись не довше  24 годин. Одразу після відкорковування вони починають «видихатись». До речі, без хорошого корка, ігристе навряд чи простоїть більше 4 годин.
  • Білі вина – 1-3 дні. Свіжі фруктові аромати білого вина починають зникати дуже швидко.
  • Рожеві вина – 1-3 дні.  Легкі рожеві вина, як і білі, швидко «бліднішають».
  • Легкі червоні вина – 1-3 дні. Вони дуже швидко втрачають всю свою вишуканість та аромати.
  • Насичені червоні вина – 1-5 днів. Деякі види, такі як Кабарне Совіньйон чи Шираз, можуть навіть покращити свої смакові якості протягом дня-двох після відкорковування, особливо, якщо вони молоді та багаті танінами. Кисень пом’якшує такі вина та розкриває їх аромати. Проте, слід пам’ятати, що за кілька днів цей ефект зникає.
  • Солодкі та кріплені десертні вина – 7 днів. Високий вміст алкоголю та цукру дозволяє таким винам довше «протидіяти» натиску кисню. Сотерн, Портвейн, Херес та Мадера можуть зберігатись в холодильнику протягом тижня після відкриття.  

Отже, підсумовуючи все вище написане, компанія «Регно Італія УА» наполегливо радить не розтягувати задоволення від відкоркованих пляшок вина на довго. Якщо не можете справитись самі – запрошуйте друзів. Ми впевнені, вони із задоволенням допоможуть.