fbpx

Із жалем доводиться констатувати, що дуже часто ми подаємо вино неграмотно, вбиваючи тим самим всю красу та вишуканість аромату і смаку благородного напою.

Основний акцент – температура подачі. Ось коротка інструкція для гастрономічних перфекціоністів.

Ігристі (шампанське, просекко)

Бульбашкам потрібен холод. Температура  5-7°С допоможе зберегти їхню «гру» та підкреслити свіжі цитрусові нотки і кислотність. Вінтажні зразки можна подавати трішки теплішими – 7-10°С, для більш яскравого прояву вершкових та бісквітних тонів. Оптимальний час охолодження в холодильнику (за умови, що напій першочергово був кімнатної температури) – від двох годин.

Легкі білі (Піно Гріджио, Совіньйон Блан, Торронтес)

Подаємо при температурі 7-10°С. Принцип аналогічний: чим легше та прозоріше вино, тим краще охолоджуємо, щоб зберегти кислотність та свіжість. Час в холодильнику – приблизно півтори години.

Насичені білі (Шардоне, Віоньє, Мальвазія)

Ці вина п’ємо охолодженими до температури 10-13°С, щоб оптимально розкрилась їхня багатошарова ароматика. Принцип незмінний: чим простіше вино, тим прохолодніша подача. Перед вживанням ставимо в холодильник трохи більше, ніж на годину.

Рожеві

А ось розе, із його складними фруктовими ароматами та ніжними танінами, подаємо трішки теплішим, при 9-12°С. Загальна порада, як і з білим: чим світліше та легше вино, тим сильніше охолоджуємо. Час в холодильнику – приблизно півтори години.

Легкі та «середні» червоні (Вальполічелло, К’янті, Піно Нуар, Неро д’Авола)

Тремтлива ароматика і вишуканий смак цих вин проявляються найкращим чином при температурі 14-16 ° С. Якщо вино буде теплішим, то фруктова солодкість перетвориться на терпкість, ще й з кислотністю отримаємо перебір. Час перебування у холодильнику – приблизно година.

Повнотілі червоні (Кабарне Совіньйон, Шираз, Темпранільйо, Мальбек)

Більшість вважає, що кімнатна температура (в середньому, 21-22° С) для таких вин є цілком прийнятною. Але, за такої температури, алкогольна складова починає домінувати в ароматі. А ось при правильній подачі – 16-18° С – повнотілі червоні вина подарують приємну солодкість, таніни стануть більш округлими, а кислотність – більш збалансованою. Середній час «витримки» в холодильнику – 45 хвилин.

Кріплені вина (портвейн, херес)

Повертаємось до основного правила: чим легший стиль, тим сильніше охолоджуємо. Оптимальною температурою подачі є 16-18° С.  Середній час охолодження – 45 хвилин.

І ще хотілося б додати, що, за можливості, краще, все ж, не користуватись холодильником, а охолоджувати напої у відрі із льодом. За такої подачі білі вина досягнуть оптимальної температури хвилин за 20, а червоним достатньо буде і 10.